Aktuelt tilbakeblikk på misjon i Sør-Etiopia

Det er nå over 60 år siden NLM tok opp arbeid i Etiopia. Evangeliet har slått røtter hos folkegrupper som tidligere hadde liten eller ingen kjennskap til kristen tro. Kristen misjon i Etiopia er likevel på ingen måte et avsluttet kapittel. Fortsatt venter mange folkegrupper på evangeliet. Etiopia er faktisk blant de land i Afrika hvor det er blitt drevet aller minst evangelisk misjon.Etiopia var ikke helt uberørt av kristendom da utenlandske misjoner kom til landet. Men den tradisjonsrike etiopiske ortodokse kirke ble av minoritetsgrupper betraktet som herskerfolkets religion. NLMs misjonærer arbeidet blant folkegrupper som i stor grad var uberørt av evangelisk kristen tro. Misjonens engasjement skulle få sosial, politisk og religiøs betydning. Mennesker som var undertrykte, fikk gjennom misjonens nettverk adgang til skolegang og helsetilbud. Selvfølelse og menneskeverd ble understreket. Lokale ledere stod opp og motsatte seg ulike former for undertrykkelse. Trosforestillinger og religiøse ledelsesmønstre innen tradisjonell religion ble utfordret av ”nyheten om Jesus.” Et religiøst alternativ ble presentert. Jesus, Han som er sterkere enn Satan, ble det nye senter for tilbedelse. Nasjonale evangelister og vitner betød mye. De stod i frontlinjen der evangeliet brøt nytt land.

Mangt og mye er blitt skrevet om vekkelsens Etiopia, både i avhandlings form og gjennom lesestykker i misjonsblader. Svært mye av dette er skrevet av utenlandske aktører. Derfor er det svært kjærkomment at en nasjonal kirkeleder, Tesemma Zewde, tidligere Finance Director i den gamle Sørsynoden av Mekane Yesus-kirken i Awasa og senere ansatt ved NLM-kontoret i Addis Abeba, skriver en bok med tittelen, The Seed Bore Fruit: The Beginning of Evangelistic Work in Sidama, Ethiopia. Boka, som utgis på Fjellhaug Misjonshøgskoles eget forlag (FMH-forlaget), gir oss et verdifullt og interessant etiopisk perspektiv på evangeliets framgang i Sidamo. Vi får høre om evangeliets møte med tradisjonell kultur og religion, om Sidamo-folkets forhold til den ortodokse kirke og om samspillet mellom utenlandske misjoner og nasjonale evangelister. Vi er takknemlige for at Tesemma Zewde har gitt oss dette bidraget. Stor takk også til Jorunn Sørbø, Inger Holter, Erik Kjebekk, Melissa Grindheim, Tom Erik Hamre og andre som har bidratt til å gjøre manuskriptet klar til trykk.

Boka koster kr.200 og er å få kjøpt ved henvendelse til Fjellhaug Skoler (23232400) eller på e-post: fjellhaug@nlm.no. Den er interessant lesning for misjonsstudenter og misjonsvenner og burde stå i bokhylla til alle som har tjenestegjort som misjonærer i Etiopia. Skulle lageret bli tomt vil boken bli trykket opp fortløpende.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

I disse valgkamptider

Ein farfar i livet...

Farvel med en god kollega - Karsten Valen