"Kriselig flokeparti"

Kristelig folkeparti er “Kriselig flokeparti”, hevdet Aftenpostens kommentator Håvard Narum i går. Avisen viser til synkende oppslutning og en partileder med frynsete tillit i egne rekker. Det hersker en iskald front mellom Dagfinn Høybråten, Dagrun Eriksen og Inger Lise Hansen, får vi høre, og penger er brukt på ekspertise på konfliktløsning og kommunikasjon.

Bilde: Partiledelsen i KrF (Hansen, Eriksen og Høybråten)

Gårsdagens oppslag i Aftenposten bygger på anonyme kilder. Feigt, sier ex-leder Kjell Magne Bondevik, som rykker ut i forsvar for sin etterfølger etter fem års politisk dvale. I likhet med Dåvøy, Hareide og Syvertsen kjenner han seg ikke igjen i negativ omtale av Høybråten lederstil. –De burde stått fram med fullt navn om de mente dette, fortsetter Bondevik.

Her er det sikkert mye som kunne ha vært sagt:
Synkende oppslutning over tid bør selvsagt føre til selvransakelse. Politisk innhold, strategi og kommunikasjon bør drøftes. Topplederens og det samlede lederteams rolle bør også evalueres. Spørsmålet er likevel når og hvordan nå som Dagfinn Høybråten ganske overraskende i kveld har varslet sin avgang.Han bedyrer at avgjørelsen var tatt i 2008 og at det ikke har noe med den pågående debatt å gjøre.

De anonyme kilder som lar informasjon av denne type sive ut til pressen er tidligere aktive i partiet, tror Hans Olav Syvertsen. Jeg tror han har rett. Jeg har faktisk selv møtt folk av denne sorten hvor de i uformalle sammenhenger fritt deler negativ informasjon om dagens KrF-leder. Jeg har valgt å ta dette med en klype salt da flere av disse er ex-ledere på ulikt nivå som nok går med en skuffelse av at de selv aldri nådde helt opp i maktens tinder eller var dumpet underveis. Derfor har de behov for å gi Høybråten et horn i siden.

Bilde: Ingebrigt Sørfonn


Hvordan en skal tolke dagens intervju med Ingebrigt Sørfonn er derimot ikke godt å si. At vi også her kan med en skuffet ex-leder er godt mulig.Han ble nylig vraket som stortingsrepresentant for KrF Hordaland. Samtidig kan vi ikke avfeie han så enkelt. Sørfonn er en sympatisk,smålåten og ytterst lojal politiker som vil alle vel og som sjelden slår på stortromma. Derfor svir det kraftig når han med såpass kraftige skyts angriper Høybråtens lederstil. En kan rett og slett ikke tro at denne mannen farer med løgn. Det må være noe rett i det han sier.

Høybråten går nå av. Partiets ledelse og profil bør drøftes. KrF bør ikke la Høybråten være det eneste fokus for evalueringen. Heller ikke den øvrige ledelse bør slippe unna når evalueringen av partiets krise skal gå i gang. Det vil bli feil om Høybråten ene og alene skal få skylden for partiets problemer.

Det blir ofte sagt at en leder bør spille sine medarbeidere gode. Det er sant. Men for å bruke fotballterminologien videre: Hva gjør man når enkeltspillere ved jevne mellomrom legger inn sklitaklinger på lagkapteinen eller andre medspillere, stiller seg ute ved cornerflagget og vil ha ballen for seg selv, eller spiller ballen til motspillere i angrepsposisjon? Det er farlig når medarbeidere blir "motarbeidere". Lagkaptein Høybråten har hatt slike medspillere å hanskes med. Inger Lise Hansen har vært den vanskeligste. Jeg håper at Inger Lise Hansen ikke får fornyet tillit ved neste korsvei. Hun har vist at hun ikke har de egenskaper som en samlende leder skal ha. Selv om hun av mange oppfattes som et friskt pust, er det aldri godt å vite hva hun står for. Ja, etter hennes hopp og sprett i media, er det vel heller ingen som vet om hun vil være lojal i forhold til det partiprogram som velgerne velger henne inn på.

Foto: Knut Arild Hareide


Hvem skal ta over etter Høybråten? Spørsmålet er vanskelig. Problemet er at det ikke finnes noe opplagt alternativ. Verken Inger Lise Hansen eller Dagrun Eriksen har det format som en toppleder bør ha. Knut Arild Hareide er en mulig kandidat, men heller ikke han er en opplagt kandidat. Ingen kan frata han at han er en ledertype, men jeg har opplevd han som noe utydelig og "politisk korrekt" i kontroversielle spørsmål. Hans Olav Syversen nevnes som en mulighet, men er foreløpig et nokså ukjent og ubeskrevet blad for mange av oss.

Foto: Hans Olav Syversen

Uansett blir det spennende å se hva som skjer.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

I disse valgkamptider

Ein farfar i livet...

Farvel med en god kollega - Karsten Valen