Nigeria lider


LEDERARTIKKEL I MAGASINET STEFANUS 3-2014
(Skrevet like før nyheten om kidnappingen av nigerianske skolejenter ble kjent)
Illustrasjonsfoto: Nigerianere vil ha sine kidnappede skolejenter tilbake


Boko Haram er en jihadistisk terrororganisasjon som har som mål å innføre sharia-lover og å ramme alt som måtte stå i veien for etableringen av en islamistisk stat. Angrepene, som særlig har rammet det nordlige Nigeria, men også nabolandene, har kostet tusener av uskyldige borgere livet. Bombing av kirker, kidnapping av turister, angrep på politistasjoner og offentlig bygninger, er noen eksempler. Kristne rammes aller sterkest, men også andre som forbindes med noe «vestlig», blir sterkt berørt. 


Pålitelige kilder viser følgende:

·         Boko Haram i 2012 var rangert som den nest mest dødelige terroristgruppen i verden, bak Taliban, men foran al-Qaeda. Boko Haram er antatt å stå i forbindelse med somaliske al-Shabaab og al-Qaeda i det islamske Maghreb (AQIM), sistnevnte en framvekst av en algerisk salafistgruppe.

·         Over 5000 liv er gått tapt de aller siste årene gjennom Boko Harams virksomhet, inkludert FN-ansatte som ble drept i forbindelse med bombingen av en FN-bygning i 2011.

·         Nesten en tredjedel av de religiøse institusjonene i verden som ble angrepet i 2012 var lokalisert i Nigeria, hvor Boko Haram særlig angrep kirker.

·         Det var flere angrep på religiøse institusjoner i Nigeria enn det var angrep på diplomatiske organisasjoner rundt om i verden til sammen (inklusive Den afrikanske Union, EU, Verdensbanken, Verdens helseorganisasjon, FN samt konsulater og ambassader).


Illustrasjonsfoto: Nigerias stater med oversikt over folketetthetene

Den nigerianske regjeringen har angivelig bevilget tretti millioner amerikanske dollar til å rehabilitere FN-bygningen i Abuja etter bombingen i 2011. At over 300 kirker er blitt ødelagt siden FN-bombingen, et halvt dusin moskeer angrepet, og tusenvis av boliger og bedrifter er blitt slettet med jorden, har fått minimal oppmerksomhet. Desperate ofre som ikke får den nødvendige støtte, kan lett dras med i en kjede av hevnaksjoner.

Tiden er virkelig kommet for å gjøre slutt på lidelsen og å yte ulike former for bistand til ofrene. Det er snakk om en stor humanitær krise. Nigeria som selv har vært kjent som et nokså sjenerøst land i sin håndtering av flyktninger, opplever nå at mange av «deres egne» flykter til nabolandene Kamerun, Tsjad og Niger.

Det er behov for en rekke øyeblikkelige og langsiktige humanitære hjelpetiltak. I følge FNs flyktningeorganisasjon er 5,9 millioner mennesker berørt av opptøyene.  Det er også behov for kompensasjon for de enorme ødeleggelsene på kirkebygninger i det nordlige Nigeria, og nigerianske flyktninger bør kunne få hjelp til å returnere til trygge områder i sitt hjemland.

Stefanusalliansen gir sitt bidrag.  Vi har god kontakt med organisasjoner som arbeider i eller for Nigeria. Gjennom støtte til organisasjonen Christian Solidarity Worldwide –Nigeria er vi de stemmeløses røst og støtte. Vi bedriver lobbyarbeid overfor politiske myndigheter og viktige premissleverandører, et aktivt informasjonsarbeid - og vi leter stadig etter riktige arenaer for både protest og dialog.

Hvordan kan vi mobilisere til et positivt samfunnsansvar som gir Nigerias befolkning håp om varig endring? Hvordan kan kristenheten yte bistand til kristne brødre og søstre som lider alle mest? Problemstillingen er krevende nok for nigerianerne selv, men også for oss som er nokså ukjent med vold og forfølgelse.

La oss lytte til G.K. Chestertons drøm: «Jeg vil ha en kirke som beveger verden, ikke en som beveger seg med den».
 
Hans Aage Gravaas, generalsekretær

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

I disse valgkamptider

Ein farfar i livet...

Farvel med en god kollega - Karsten Valen