Kirgisistan: Familiesenteret snart ferdig

ARTIKKEL SOM JEG SKREV I MAGASINET STEFANUS NR.5/ SEPTEMBER 2014
 
Illustrasjonsfoto: Kirgisistan
 

Ekteparet Maksat og Guljan Töröbekov stråler. De har arbeidet hardt. Snart står det nye familiesenteret klart – med god støtte fra Norge.

Et kristent ektepar tok initiativet til å starte et familiesenter som gjennomsyres av kristne familieverdier og der familier som sliter, kan få hjelp. I Kirgisistan står familien under press. Fedrene er fraværende. Vold og alkoholmisbruk er utbredt. Ekteskap oppløses. Bakgrunnen for opprettelsen av dette senteret ble først omtalt i Magasinet Stefanus 5-2013.

Nå kan du og jeg være med på å finansiere siste byggetrinn av Issyk-Kul familiesenter i Kirgisistan! Det blir innvielsesfest i juni 2015. Men la oss bli litt bedre kjent med ekteparet som står bak. Jeg møtte dem nylig i Kirgisistan. 

«Min mor var et ideal»

Guljan (41) er utdannet lege. Hun vokste opp som den yngste i en søskenflokk på ti, i den sørvestlige delen av landet. Familien var muslimer, men barna lærte ingenting om Gud hjemme. Den muslimske påvirkningen de fikk, var redusert til noen arabiske setninger i forbindelse med begravelsesritualer.

Da Guljan hadde gått fem år av legestudiet, døde moren, som var hennes ideal. Det var et hardt slag. Moren var den som bandt familien sammen. Det var i tillegg uro i landet. Sovjet-Unionen hadde nettopp kollapset, og fremtiden var usikker. Gjennom en eldre søster ble Guljan med i en internasjonal kristen husgruppe. Det ble ingen suksess. Hun skjønte ingenting av hva utlendingene snakket om. Guljan ble likevel etter hvert med i en kristen menighet. Etter at hun hadde leste en bok av bibelæreren Derek Prince, fikk hun høre at Jesus hadde dødd på korset for henne. Dette grep hennes hjerte og ledet henne til tro. Guljan beskriver dette som et stort under. - En som møtte meg etterpå, og som ikke visste hva som hadde hendt med meg spurte: «Hva er det som er skjedd? Hele ansiktet ditt er jo forandret!»»

Senere gikk Guljan på disippeltreningsskole. Her fikk hun lære mer om Guds vesen og karakter.         - Tenk, Han er levende interessert i meg! Han er en Gud for kirgisere også, ikke bare for koreanere og amerikanere!
Med dette som utgangspunkt, vokste hun videre. Hun ville tjene Gud med sine gaver og med sin utdannelse.

- Skapt i hans bilde
Maksat (40) er jurist og vokste opp som eneste gutt blant elleve søstre i samme landsby som Guljan. De kjente hverandre fra barndommen av. To eldre søstre mente at Guljan og Maksat passet sammen. De førsøkte derfor å «spleise dem». De kom godt overens og ble etter hvert mer enn venner, men da Maksat hadde fått høre at Guljan under medisinstudiet hadde begynt å snuse på kristen tro, ble han betenkt. Kristendom hadde han bare negative assosiasjoner med. Det var en religion for utlendinger, en religion som for dem ønsket å ødelegge kirgisisk kultur.

Men Guljan klarte å overbevise han om kristendommens sannhet. Hun vant hans hjerte, og han tok imot Jesus. I løpet av denne perioden var Maksat opptatt av sine jusstudier.  Han tenkte: «Hvorfor anser verdenssamfunnet og myndighetene menneskerettighetene som det høyeste, når folk flest i realiteten er mest opptatt av ære, berømmelse og penger?» Maksat fikk en åpenbaring gjennom evangeliet.
-Gud viste meg at alle mennesker er skapt i Hans bilde. Det er dét som gir oss verdi. Det er noe som står høyere enn menneskerettighetene!
Maksat opplevde at dette forandret livet hans. Han fikk et nytt perspektiv. Han sier: - Dette preger meg når jeg møter lidende barn, familier og uteliggere.
 Maksat studerer nå videre og spesialiserer seg innen familierett.

- Vi ønsker å tjene Gud

Maksat og Guljan understreker at livet som kristen ikke er noen dans på roser. Maksat sier med et smil: - Før vi giftet oss, kranglet vi en del, og det kan vi fortsatt gjøre. Men Gud har vist oss hvem Han er, og vi kan motta hans nåde og tilgivelse. Nå har vi en levende Gud som vi kan lene oss på, og som er vår klippe. Han er sentrum for vår familie og vårt fellesskap.

Maksat forteller at ikke-kristne foreldre ofte har et for snevert syn på hva deres oppgave som foreldre er.  -De tenker at så lenge barna får mat, klær og utdanning, så er oppdraget utført. Men det er viktig at barna forstår at de er skapt av Gud og at de skal leve til Hans ære!

Bilde: Familiesenteret står snart ferdig

Leirsted og konferansesenter

Familiesenteret vil være et leirsted og et konferansesenter, der menighetene kan komme og arrangere kurs og leir for barn og ungdom innenfor trygge rammer. Senteret vil også være et egnet sted for pastorkurs, lederopplæring og bibelundervisning. I roligere perioder vil også lokalene leies ut, for å gi inntekter. Blant annet har uenlandske sykkellandslag meldt sin intereresse. På sikt kan det kanskje også være mulig med organiserte turer for grupper av venner av Stefanusalliansen i Norge?


Trenger midler til sluttføringen

I Kirgisistan er det ikke full trosfrihet, og kristne er utsatt for både restriksjoner og trakassering og i blant direkte forfølgelse. Kristen virksomhet foregår ofte i private hjem eller i leide lokaler. Dette siste er ikke trygt nok, særlig ikke for barn, og det har lenge vært ytret ønsker om et eget leirsted ute på landsbygda, som kan brukes av mange kristne menigheter.

Stefanusalliansens støttespillere har bidratt til at dette prosjektet nå i ferd med å realiseres. Tomt ble kjøpt, huset er reist, og pågår det innvendige arbeidet.  Men det trengs mer penger til inventar og ferdigstilling av tomten, slik at senteret kan tjene det formålet det er ment for. Det er dette vi nå utfordrer deg til å bli med på.

Senteret, som vil bli det første i sitt slag i Kirgisistan, har en idyllisk beliggenhet ved landsbyen Tamchi. Dette er i den nordvestlige delen av den kjente innsjøen Issyk-Kul, som er 170 km lang og 70 km bred og ligger 1600 meter over havet. Innsjøen er verdens nest største høylandsinnsjø, etter Titicaca-sjøen i Sør-Amerika.

Dette er et vakkert rekreasjonsområde, i landlige omgivelser der det dyrkes mye frukt. Leirstedet ligger tett på innsjøen. Hit kommer man enkelt etter tre timers kjøretur fra hovedstaden Bisjkek. Det er også en internasjonal flyplass like i nærheten som er i ferd med å oppgraderes.

Hjelp oss å sluttføre dette flotte prosjektet- din gave er viktig!

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

I disse valgkamptider

Ein farfar i livet...

Farvel med en god kollega - Karsten Valen