Ny jul i Mosul?


Archbishop Nicodemus Sharaf Daoud, the Syriac-Orthodox Bishop of Mosul.
Den kristne kirke i Midtøsten er utrydningstruet.

Det skjedde for ett år siden. Vi hadde celebert besøk. Biskopen av Mosul var i Oslo. Han hadde et stramt program. Mange ville ha en bit av kirkelederen som flyktet fra IS sommeren 2014.

Siste post på programmet var fakkeltog for forfulgte kristne. Noen minutter i forkant vandret vi rundt i suvenirbutikkene på Karl Johan. Han i sin bispedrakt, jeg med atskillig mindre pomp og prakt. Hyllene med norsk nasjonalromantikk - rosemaling, vikingskip, tusser og troll - imponerte ikke! «Jeg skulle gjerne hatt litt julepynt», sier han. «Julepynt?» spør jeg forbauset. Så forteller han om katedralen i Mosul hvor de tidligere hadde feiret jul. Nå var den blitt omgjort til moské. Julepynt vil minne meg om det vi hadde», forteller biskopen, «men som vi ikke lenger har». Nå skulle han snart feire jul igjen. Ikke hjemme, men i eksilkirken i Erbil hvor han nå bodde.

Ett år tidligere, i september 2014, hadde jeg møtt han i Erbil. Da var det bare gått noen måneder siden flukten. Da møtte jeg en nedbrutt ung biskop, som gråtkvalt fortalte om sine opplevelser. Nå skulle det norske folk få høre ham. Urix på NRK var også interessert i hans historie. Gudstjenesten i Oslo domkirke avsluttes ved at biskopen messer Fader Vår på sitt morsmål - arameisk. Dette er ikke et hvilket som helst språk, men en moderne versjon av Jesu eget språk. Biskopens tilstedeværelse rørte ved oss alle.

I århundrer hadde de feiret jul på Ninivesletten. Lenge før det var noe som het islam. Helt siden Jesu tid hadde de bedt sine bønner og holdt sine gudstjenester. Nå hadde kirkeklokkene sluttet å ringe. Situasjonen for de kristne i Irak er svært kritisk, men ikke helt unik. Også andre steder i Midtøsten er den kristne kirke utrydningstruet. Dens eksistens står på spill. Det handler om å overleve. Flere steder trues retten til å være en kristen minoritet. Majoritetsbefolkningen mener at minoriteten burde tenke, handle og tro annerledes.

I skrivende stund gjøres det et tappert forsøk på å befri Mosul fra IS. Vil det bli feiret jul i Mosul igjen? Ikke foreløpig. Først må det bli fred og trygghet. Om så skjer, kan irakiske kristne helhjertet slutte seg til julesangen: «Fred over jorden, menneske fryd deg. Oss er en evig frelser født.»

FØRST PUBLISERT I «HJEM – SJØMANNSKIRKEN – NORSK KIRKE I UTLANDET». JULEN 2016.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

I disse valgkamptider

Ein farfar i livet...

Farvel med en god kollega - Karsten Valen